Szülésfelkészítés

Primula csoport első babásoknak

Ezeket az alkalmakat az első gyermeküket váró párok számára állítottuk össze. A párok sokszínűsége, egyéni igényei, ugyanakkor a közös élethelyzet megélése és az abban való készülődés-haladás egyaránt teret kap. A csoport a következő témákat foglalja magában:

I. Várandósság alatti életmód: táplálkozás, mozgás, szex. Szoptatás érzékenyítés: elméleti alapok a tejelválasztásról, az anyatejről, igény szerinti szoptatásról.

II. Hogyan indul a szülés. A szülés folyamata, történései. természetes és medikális fájdalomcsillapítás lehetőségei. Mi van, ha mégis császár?

III. “Becsöngetés” a szülőszoba ajtaján -mire számíthatok? A gyermekágyas időszak történései. Gyakorlati szoptatási ismeretek.

A csoport 3×3 órás, kiscsoportos foglalkozások keretében, zárt csoportként történik.

Calendula csoport VBAC szülésre készülők számára

A Calendula sebgyógyító hatása jólismert. Tapasztalatunk szerint a császármetszéssel szült édesanyáknak sokszor a lelki sebeit is gyógyítni szükséges. Ezt a csomagot olyan pároknak ajánljuk, akiknek az előző szülésük császármetszéssel végződött és most szeretnének a természetes, hüvelyi szülésre felkészülni. Ez a különleges kapocs, a hasonló (bár sok esetben nagyon is más út bejárásával járó) élményben való részvétel és egy közös cél az, ami segíti és sajátossá teszi ennek a csoportnak a dinamikáját.

Témáink: Várandósság alatti életmód, szex, táplálkozás, mozgás. Szoptatási tapasztaltok megbeszélése. Császáros történetek megbeszélése, a szülés megindulása, a szülés folyamata, történései. A VBAC szülés sajátosságai, protokollok, természetes és medikális fájdalomcsillapítás lehetőségei, „Többgyerekes gyermekágy”, hüvelyi szülés utáni gyermekágy, “becsöngetés” a szülőszoba ajtaján – mire számíthatok? Mi van, ha megint császár?

A csoport: 4×3 órás, kiscsoportos foglalkozások keretében, zárt csoportként, gyermek nélkül történik.

Nagyszülői program

Az unokaváró csoport célja, hogy a nagyszülők korszerű ismereteket kapjanak a várandósság-szülés-gyermekágy történéseiről. Ez segítheti a fiatal szülők és a tapasztalataikat régebben szerzett nagyszülők jó kapcsolatának kialakítását. A foglalkozásokon elhangzottak alapján a nagyszülők megérthetik a fiatalok elképzeléseit, segíteni tudják azok megvalósítását. Az újabb ismeretek megjelenésével a régebbiek már kevésbé használhatók. Segíthet a csoport a nagyszülőknek eligazodni azokban a kérdésekben, amelyek az ő szülésüknél még nem voltak evidenciák. Korszerű ismereteket kaphatnak a szoptatás segítéséről és mikéntjéről, hiszen két-három évtizeddel ezelőtt a szoptatás rendje teljesen más volt. Megismerkedhetnek a leendő nagyszülők a csecsemők korai időszakának gondozási feladataival és azoknak mai szemléletével. A csoportban szakembertől hallhatják a mai kor tudományosan megalapozott csecsemőgondozási szokásait, mint például az együttalvás, az igény szerinti szoptatás, a válaszkész nevelés. Fontos, hogy a leendő nagyszülőknek ezeket az ismereteket a naprakész ismeretekkel rendelkező szakemberek adják át.

A gyermekszületés érzelmileg sűrű időszak, és szerencsés, ha a nagyszülők értik a fiatalok elképzeléseit és tudják őket segíteni a családdá válás folyamatában úgy, ahogyan a fiatal szülők szeretnék. Nehezíti a kapcsolatukat, ha mást gondol a két generáció ezekről a kérdésekről, és esetleg egy régi szülő-gyermek kapcsolati konfliktus ebben a térben kerül felszínre. A fiataloknak szükségük van a szüleik részéről érkező segítségre, elfogadásra, azonban ha a szemlélet különbözősége miatt ez feszültséget hoz a kapcsolatukba, akkor a segítségnyújtásban sok nehézség adódhat.

A csoport 1 x 3 óra.

Szülésfelkészítés szolgáltatásunk elérhető

és

közvetítésében.