Szülésélmény feldolgozás

Édesanyáknak

A várandósság és a szülés érzelmileg nagyon sűrített élményt jelent, ahol megelevenedhetnek régi történetek, az anya-lánya kapcsolat erőforrásai és problémái újra íródhatnak, vagy elnehezülhetnek. Előtörhetnek ebben az időszakban korábbi traumák, abúzus-élmények, családi minták, amelyek meghatározóak a fiatal anya számára. Előfordulhat, hogy a szülés nehéz élménye árnyékot vet az anya-gyermek kapcsolatra, a kötődés kialakulására, vagy nehezítettséget hozhat a szülés után a szexualitás újraépítésében. Gyakori, hogy egy nehéz szülés után lassabban érik meg a vágy a következő várandósságra, hiába terveztek a fiatalok több gyermeket. Egy feldolgozatlan traumatikus szülés után hosszabb a várakozás. A trauma mibenléte pedig bármi lehet, amit a kismama annak él meg.

A szülésélmény feldolgozás célja az előző szülés nehézségeit, esetleges traumáit oldani, annak érdekében, hogy ez az emlék ne nehezítse meg a következő gyermek vállalását. Fő cél az anya-gyermek kapcsolat javítása, a fiatal anya kompetencia-érzésének visszaállítása.

Édesapáknak

Általában a szülésre, mint  egyfajta női beavatásra gondolnak az emberek. Azonban a férfiak életében is nagy változást hoz, amikor gyermekük születik. Még akkor is mindent megmozgató esemény ez, ha az apa nincsen jelen a szülőszobán. Az élete megváltozik,  családja született a gyermek érkezésével. A házasságban/párkapcsolatban megszokott férfi-női szerep kibővült, édesanya és édesapa vált a fiatalokból. Új feladatokkal, új kommunikációval, új kapcsolati minőséggel.

A szülésnél való jelenléte az apáknak sokszor nagy érzéseket hoz, félelmeket, esetleg pánikot, haragokat, és mindezek mellett örömöt is, de lehet, hogy a szülőszobán tapasztalt érzések a férfilelket is megbolygatják.

Érdemes ezekkel az érzésekkel is foglalkozni. Különösen azokban a helyzetekben, amikor egy esetleges császármetszés miatt az apa félelmei felhangosodnak, hiszen a hirtelen szakmai döntés miatt a felesége és a gyermeke „védelmezését” nem tudja a jelenlétével megtenni. És két emberért aggódik.

Ilyen esetekben jó, ha segítséget kér az édesapa, ezeket az élményeket megbeszélni szakemberrel.

Császármetszés után

A csoport célja az előzetesen császármetszésen átesett várandósok felkészítése a hüvelyi szülésre, kifejezett figyelmet fordítva az előző szülés eseményeire, annak nehéz érzéseire, esetleges traumáira.

Ha az előző szülés nem várt módon császármetszéssel végződött, még ha olyan érthető okból is, amit egy kismama és a családja megértett és elfogadott, a legtöbb fiatal anyában maradnak kérdések, hiányok az eseményekkel kapcsolatban. Sokszor újra előkerülnek az akkori érzések, megelevenedik a régi történet.

A csoport célja nem a kognitív ismeretátadás, hanem a fájdalmak, hiányok kimondása, az érzelmi feszültségek csökkentése, amely záloga lehet egy következő gyermek születésének.

Ezekkel az érzésekkel, hiányokkal fontos dolgozni, hiszen az előző szülés története a következő kisbaba érkezésénél újra előkerül. Ha egy anya az előző szülés történetét lelkileg feldolgozta, akkor a félelmek megismétlődése nélkül tudja megélni jelen várandósságát. Ez esetben nagyobb a valószínűsége annak, hogy a következő gyermek születése problémamentesen, természetes úton történik.

Kutatások bizonyították, hogy ahol egy sikeres természetes szülés követte a császármetszést, ott nagyobb százalékban érkezik meg a harmadik gyermek is a családba. Egy jó szülésélmény után gyakrabban vállalkoznak egy, vagy akár több gyermekre az anyák.

Szülésélmény feldolgozás szolgáltatásunk elérhető

és

közvetítésében.