Szoptatási
tanácsadás

„Képzeljük el, hogy felfedeznek egy új vakcinát, amely évente egymillió vagy még több gyermek életét mentheti meg, ráadásul olcsó, biztonságos, szájon át adható, és nem igényel sem orvost, sem gyógyszertárat. Rögtön a közegészségügy első számú feladatává válna ezt a vakcinát mindenkihez eljuttatni.

Pedig ilyen vakcina létezik: az anyatej. Ám most maga a szoptatás igényel orvoslást. Vagyis szakszerű segítség kell ahhoz, hogy az anyák önbizalmat nyerjenek, tudják, mi a teendő, és védve legyenek a káros gyakorlatoktól. Ha ez károsodott az idők folyamán vagy kiveszett a kultúrából, akkor az egészségügyi szolgáltatásnak kell a rendszert orvosolnia.”

Lancet, 1994 (nemzetközi hírű orvosi lap)

 

Laktációs szaktanácsadóként több módon tudlak segíteni a célod elérésében. Azt szoktam mondani, hogy a sikeres szoptatáshoz a következőkre lesz szükséged: elhatározás, megfelelő információ és megfelelő támogatás. Amennyiben az elhatározás megvan benned, hogy kisbabádat a legoptimálisabb módon és a legjobb táplálékkal tápláld – azaz szoptasd, akkor az információkban és a támogatásban a legjobb helyen jársz! Lehetőség van arra, hogy már a várandósság alatt korszerű, tudományos alapokon nyugvó információkat kapj annak érdekében, hogy már az első, megszületés utáni pillanatban és az azt követő órákban, napokban jól induljon a kapcsolatotok. Ha néhány dolog miatt nem megy gördülékenyen a szoptatás, a támogatásomat, segítségemet kérheted. Egyszerűbb helyzetekben sokszor elegendő a telefonos konzultáció, de erről azt kell tudni, hogy a hatékonysága soha nem lehet ugyanaz, mint amikor személyesen látom az anya-baba párost. Személyes konzultációra előre egyeztetett időpontban van lehetőség a rendelőnkben vagy a család otthonában (lakhelytől függően).

Gyakori problémák, melyekkel keresnek: fájdalmas szoptatás, kisebesedett mellbimbó, kevés tej, lassú gyarapodása a kisbabának, túltelítődött mell, mellgyulladás, fejés szükségessége, hozzátáplálás, szopási sztrájk, elválasztódás-elválasztás.

A laktációs szaktanácsadás nem helyettesíti a védőnő és a gyermekorvos munkáját, hanem azt kiegészítve működik.

Szoptatási tanácsadás szolgáltatásunk elérhető

közvetítésében.