Rákóczi Ágnes

Szülésznő, szülés-felkészítő, perinatális szaktanácsadó, laktációs szaktanácsadó, diplomás ápoló, egészségügyi menedzser és anya-magzat kapcsolatanalitikus vagyok.

1981 óta dolgozom szülészeti osztályokon, a munkám legnagyobb részét a kezdetek óta szülőszobán végzem. A hagyományos szülészeti ellátásban dolgoztam (hiszen akkoriban nem is volt más), ezen belül is – tekintettel az akkori munkahelyemre – az epidurális szülészeti fájdalomcsillapításban, koraszülések és egyéb problémás szülészeti esetek ellátásában szereztem gyakorlatot.

Három gyermekemmel közel 10 évet töltöttem otthon, mely időszak alatt elvégeztem az egészségügyi főiskola diplomás ápoló szakát, az egészségügyi menedzser szakot, szülés-felkészítő vezetői tréninget és az új típusú kiegészítő szülésznőképzést is.

Az első évfolyamban végeztem az ELTE perinatális szaktanácsadó képzésén. 2008-ban letettem a nemzetközi laktációs szaktanácsadói vizsgát (IBCLC), melyet a Semmelweis Egyetemen a magyar laktációs szaktanácsadó képzéssel egészítettem ki.

Szuggesztív kommunikációs képzést (SASOK) az ELTE-n végeztem. Több sajátélményű csoporton vettem részt – születéstréning, holotrop légzés, Heiliger féle családfaállítás valamint autogén tréning. Ezek segítségemre voltak-vannak saját belső útjaim megtalálásában és ezzel jobb megértést biztosítanak számomra a szülőpárok különbözőségének megértésében és elfogadásában.

Érdeklődési köröm a homeopátia, aromaterápia, craniosacralis therápia, különféle masszázstechnikák és a kommunikáció segítő formái.

2016-ban a Kheiron pszichológiai Tanácsadónál elvégeztem a Hallgatni-meghallgatni képzést, melynek keretén belül segítő beszélgetést tanultam. Anya-magzat kapcsolatanalízist az MPPPOT és Károly Egyetem közös szervezésében akkreditált képzésen tanultam. Kismama kineziotapinget a Balance Medical Fitness Akadémián végeztem.

2019 decemberében részt vettem egy kétnapos Spinning Babys workshopon.

Közel tíz évig dolgoztam a budapesti Szent István Kórházban, majd a Kistarcsai Flór Ferenc Kórházban kísértem szüléseket.

2012-ig az Országos Bábaszövetség elnökségi tagjaként a bábák, szülésznők ismeretanyaghoz jutását, oktatását segítettem és hivatásuk elismeréséért dolgoztam. Tagja voltam a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottságnak és A Szoptatásért Magyar Egyesület tápszer munkacsoportjának.

A 2017-ben megalakult MASZÜL (MAgyar SZÜLésznők Egyesületének alelnöke vagyok.)

Férjem: Dr Rákóczi István szülész-nőgyógyász. Három felnőtt gyermekünk van. 2016 Karácsonyán a legszebb ajándékot kaptuk: megszületett kisunokánk Emese.