Várandósság császármetszés után

Császármetszésen átesettek között a következő várandósságban gyakrabban lehet találkozni a következő problémákkal: fertilitási nehézségek, méhenkívüli terhesség, a lepény tapadási rendellenességei: méhszájhoz közel vagy annak területén tapadó lepény, a méhfal izomszövetébe benőtt lepény, a lepény idő előtti leválása, a magzat méhen belüli növekedési lemaradása.

A fizikális nehézségek mellett – olvasva a különböző kismamás fórumokat –  több olyan császármetszésen átesett nő számol be arról, hogy attól kezdve, hogy közölték gondozó orvosukkal a hüvelyi szülés iránti igényüket, vágyukat, szorongásban éltek.  A gondozó orvos ugyanis ennek hallatán egyre a hegszétválás kockázatát emlegette. 

Amikor egy császármetszésen átesett nő újból várandós lesz, kevesebb önbizalmat érezhet a szüléssel kapcsolatosan, mint az első alkalommal. Érezheti, hogy naiv volt, s bizony, most nagyobb az esélye egy újabb műtétes szülésre. A várandósgondozás során érdemes beszélni erről és fel kell tárni a kismama érzelmeit a műtéttel és a következő szüléssel kapcsolatosan. Fontos beszélni – akár több alkalommal is – a lehetséges megoldásokról, mert csak így lehet jobb esélyt adni a biztonságos s egyben kielégítő szülésélményhez. Vannak olyan anyák, akik jó előkészítéssel igyekeznek optimalizálni az esélyeiket a VBAC-re és tudják, amikor hüvelyi úton szülnek császármetszés nélkül, az az ő igazi „tulajdonuk”.

A következő módon lehet segíteni felkészülni az anyáknak a VBAC-re:

  • Megbeszélni azokat az érzelmeket, amelyek az első császármetszéssel kapcsolatosak. Szükséges volt? Traumatikus volt? Jól volt gondozva, vezetve?
  • Feltárni a félelmeket a következő szüléssel kapcsolatosan: félelem a fájdalomtól vagy a kimerüléstől vagy, hogy valami rosszul fog sikerülni (a heg szétválik,  ismételt császármetszésre lesz szükség, nem kap elég támogatást a szüléskísérőktől)
  • Feltárni az érzéseit a gondozóival és a kórházzal kapcsolatosan ahol az első gyermeke született. Vissza akar menni? Voltak-e problémái? Bizalommal vannak-e egymás iránt?
  • Feltárni mennyire akarja a VBAC-t.  Fel kell készíti nemcsak ezekre a lépésekre, hanem arra is, hogy megtanuljon megfelelő önsegítő technikákat a vajúdás megkönnyítésére. Gondolt-e gyógyszerek használatára vagy más beavatkozásokra, mint pl: EDA? Mennyiben támogatja környezte, elsősorban a családja az elhatározását?

Azoknak a nőknek, akiknek hosszú, kimerítő vajúdás után lett császármetszésük, nagyobb lehet a félelmük a VBAC-al kapcsolatosan. Gyakran hangzik el az, hogy „képtelen vagyok mégegyszer végigcsinálni” vagy „jobb szeretnék inkább császármetszést”. Vonakodhatnak attól, hogy egy traumatikus szülés és csalódottság után ezt újból megpróbálják, még akkor is, ha félnek egy újabb nagy sebészeti beavatkozástól.

A VBAC-re készülő nőnek céljának elérése érdekében tájékozódni kell: Ne menjen olyan helyre, ahol a császármetszések frekvenciája gyorsan nő! Keressen olyan gondozókat, akiknek tapasztalata van a császármetszés utáni hüvelyi szülésben. Egy jó gondozóval, nyugalomban, felkészülve, az esély a hüvelyi szülésre nagyon jó.

A weboldal a jobb felhasználó élmény érdekében cookie-kat használ.  Bővebben….