Szülésfelkészítés

A régmúlt időkben  a férfi és női szerepek, az ezekhez kapcsolódó elvárások, tudások generációról generációra megfigyelés, személyes megtapasztalás útján történtek. Családi és szomszédsági körből idősebb és tapasztaltabb asszonyok segíttették nőtársaikat a különböző életszakaszokban jelentkező változások, ünnepi rituális beavatások során és a hétköznapi életben egyaránt. Egy kislány már gyermekkorában egyre növekvő aktivitással vett részt a környezetében, családjában élő nők várandósságában, szülésében és a baba szoptatásában, gondozásában. Néhány évtizeddel ezelőtt még közösségi esemény volt az élet természetes körforgásának minden egyes mozzanata. A társadalmi változások, az életkörülmények, a nagycsaládok, megtartó közösségek széthullásával ez a természetes tudás nagyrészt elveszett. A szülésre felkészítés során szakemberek igyekeznek segíteni abban, hogy a mai kor babára várói is megfelelő segítséget kapjanak életük nagy kalandjában. A szülésre való felkészítés a múlt század 30-as éveiben jelent meg, amikor Dick-Read angol szülészorvos felfigyelt arra, hogy a félelem és szorongás milyen mértékben képes befolyásolni a szülés lefolyását. Ennek megelőzésére a ma is alkalmazott relaxációs és tornagyakorlatokból álló foglalkozásokat dolgozott ki. Napjainkban a párok választhatnak az egyéni vagy csoportos felkészítések közül. Ezeknek az előadásoknak, megbeszéléseknek a lényege, hogy egy élettani, normál folyamatra készítsék fel a szülőpárokat. Információt kaphatnak a várandósság, szülés-megszületés folyamatáról, a szülővé válásról és a csecsemő ellátásáról. A felkészítő foglalkozások a téma, időtartam, célok, minőség, az előadók és a résztvevők alapján különbözőek lehetnek, de a közös cél ennek az életre szóló élménynek az örömteli megélése. Igazából a szülésre, a szülői szerepre felkészíteni senkit nem lehet, de együtt készülni arra igen. 

Tájékozottság

A személyre szóló, legmegfelelőbb döntés meghozatalához ismeretekre van szükség. A különböző szakemberek, intézmények szemlélete, működése eltérhet egymástól. Szerencsére a babavárás egy hosszabb időszak, amelynek során bőven adódik lehetőség az információszerzésre. Fontos, hogy az a hely, ahol a kismama életet ad babájának és azok az emberek, akik kísérik, támogatják, segítik ebben a folyamatban, ismertek és elfogadottak legyenek a gyermeket váró párnak. A biológiai, pszichológiai ismereteken kívül érdemes néhány nemzetközi ajánlást és a jogszabályt is megismerni. 

Az egészségügyi törvény néhány bekezdése kapcsolódik ehhez az időszakhoz. A szülőnők és kisbabájuk szempontjából fontos például a kapcsolattartás joga, a tájékoztatáshoz való jog, a dokumentáció megismerésének a joga és a titoktartáshoz való jog. „A szülőnőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen, a szülést követően pedig arra, hogy – amennyiben ezt az ő vagy újszülöttje egészségi állapota nem zárja ki – újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el.”

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) nemzetközi szinten elismert szakemberei nagyszámú kutatások és felmérések alapján nem javasolják (károsnak, illetve hatástalannak tartják)  a következő beavatkozásokat a vajúdás és szülés alatt: beöntés és borotválás rutinszerű alkalmazása; infúzió rutinszerű alkalmazása; a vajúdó és szülőnő rutinszerű háton fektetése; oxytocin alkalmazása az újszülött megszületése előtt olyan módon, hogy annak hatása ellenőrizhetetlen (pl: injekció formájában); erőltetett nyomatás a kitolási szakban,kitolási szakban a gát rutinszerű tágítása,  méh rutinszerű kiöblítése, illetve rutinszerűen a méh üregébe nyúlás annak érdekében, hogy ellenőrizzék a méhlepény egészben való távozását. Ezeknek az ajánlásoknak az ismerete segíthet például egy szülési terv elkészítésében, melyet még a várandósság alatt a szülést kísérő orvossal és szülésznővel megbeszélhet a pár.

Kórházi tanfolyamok

A legtöbb szülészeti intézmény rendszeresen indít szülésre felkészítő tanfolyamokat. Ezeknek az előadásoknak a lényege a tanítás és információátadás. A leggyakoribb témák, amelyekkel találkozhat a szülőpár: a várandósság alatti változások, életvitel, vizsgálatok, a szülés lefolyása, fájdalomcsillapítás, az újszülött ellátása, gondozása, táplálása, a gyermekágyas időszak, jogi juttatások rendszere és szülőszoba látogatás. A kórházi tanfolyamok előnye, hogy a szülőpár megismerkedik a helyi szokásokkal, gyakorlattal, szemlélettel, így kevesebb meglepő helyzetre számíthatnak a bent-tartózkodás során. Hátrányuk, hogy személyes kapcsolat ritkán alakul ki ezekben a csoportos előadásokban és sokszor olyan problémákról is szó esik, melyek csak kevés várandós nőt érintenek, viszont ijesztőek lehetnek az egészségesek számára. Több kórházban a nagycsoportos előadások mellett kiscsoportos foglalkozásokat is kínálnak, mint például: kismamatorna, intimtorna, relaxáció, baba-mama csoportok. 

Független (okleveles) szülésre felkészítők

A szülésfelkészítő-oktató a világ számos országában elismert, létező szakma. A független szülésfelkészítő-oktató a várandósság ideje alatt találkozik a párokkal.  A szülés választott helyszínétől függetlenül segítőként, útitársként van jelen. Célkitűzése, hogy a várandós pár eszközeivel, habitusával, kapcsolati hálójának, egyéniségének kiaknázásával hozzásegítse őket igényeik, érzéseik, megfogalmazásához, azok eléréséhez. Mindezt annak érdekében teszi, hogy a párok a várandósság ideje alatt, mind  gyakorló szülőként érvényesíteni tudják elképzeléseiket.  

Anya-magzat kapcsolatanalízis

Hidas György és Raffai Jenő az anya-magzat kapcsolatanalízis létrehozója. Terápiás gyakorlatukból kiindulva alakították ki saját módszerüket. A cél: harmonikus kapcsolat kialakítása a méhen belüli babával. A módszer segíti a kismamát abban, hogy a várandóssággal kapcsolatos esetleges konfliktusait rendezze. Segít a saját, illetve a születendő gyermekkel kapcsolatos érzelmek megismerésében. A hetente való találkozások az anyát képessé teszik arra, hogy a baba lelki tartalmait – melyek érzések formájában jutnak el hozzá – érzékelni tudja. Ezek a lelki tartalmak alakulnak át képekké, gondolatokká, fantáziákká, érzelmekké. Az anya válaszol ezekre, s így alakul és mélyül közöttük a kapcsolat. Ezeket az érzéseket, jelzéseket a „lelki köldökzsinór” szállítja, amelyek a magzat mozgásai, a felidézett gondolatok, fantáziák vagy testérzetek formájában történnek. Az apák is kommunikálhatnak a méhen belül fejlődő babájukkal. A szülés-születés előkészítésen kívül a módszer ajánlható azoknak az anyáknak, pároknak, akiknek nehézségeik vannak a saját fogantatásukkal, megszületésükkel, kötődéssel, a leválás testi-lelki problémáival vagy előzetesen átéltek veszteséget. Akiknek a fogamzásukkal volt problémájuk (pl. „lombik baba”) vagy az aktuális várandósság alatt orvosi-biológiai gondjaik vannak. A kapcsolatanalízis nem terápia, hanem a tudattalan folyamatok korrekciója, kapcsolat a babával.

Relaxálás

A relaxálás a „magunkkal való törődés”, az ellazulás, az intenzív pihenés művészete. A lélek és a test folyamatos kölcsönhatásban vannak egymásra: a lélek feszültsége, szorongása, az izmok hosszantartó túlfeszülését, fájdalmát okozzák. A relaxáció alatt a stresszhormonok szintje csökken, az izmok ellazulnak, csökken a vérnyomás és a pulzusszám, mélyül a légzés, a belső szervek vérellátása javul, az agy pihen.

Az autogén tréning a relaxálásnak az a módja, amikor egy oktató által – néhány hetes tanfolyam után -, a résztvevő önállóan képes alkalmazni ezt a szándékos, ellazuláson alapuló technikát. Az autogén tréning során az önismeret is mélyül, mely a testi-lelki-szellemi harmónia megteremtésében fontos.

 A várandósság alatt végzett relaxáció feszültségcsökkentő hatású, javítja a kedélyállapotot, csökkenti az alvászavarokat, segít az anyaságra hangolódni a figyelem befelé fordítása által. A babával való kapcsolatteremtés egyik lehetősége. Szülés alatt a fáradtság és fájdalom csökkentésében, a méhösszehúzódások szünetében való hatékonyabb pihenésben nyújt segítséget. A szülés utáni időszakban a baba ellátásából adódó csökkent pihenési, alvási idő hatékonyabbá tud válni (2-3 órányi alvás 15-20 perc relaxációval egyenértékű), csökkenti a feszültséget, szorongást, mely az anyaszerepbe való „beletanulási” időszakban gyakran jelentkezik. 

A meditáció a test ellazítása és a szellemi energia fokozása, a relaxációs technikák legmagasabb fokozata. A meditatív állapot eléréséhez a koncentrációt, a légzésre való összpontosítást, a „mantrázás”-t (egy hang, szó vagy dallam ismételgetése pl. az „om”) alkalmazzák.

születésünk megtörtént – gyengéden vagy erőszakkal – nagyon meghatározza, hogy kivé válunk és hogyan látjuk a világot. A felnőttek számára saját születésük élményanyagának maradványai tudat alól beleszólnak a problémák, a váratlan helyzetek megoldási módjába. A 

Mozgás

A várandósság időszaka alatt  végzett testmozgás pozitívan hat a mamára és a babára egyaránt. Természetesen fontos néhány szempontot figyelembe venni, hiszen a várandós nő szervezetének a működése megváltozik. Megfelelően végzett testmozgás esetén elkerülhetőek vagy csökkenthetőek a várandósság alatt előforduló tünetek: megváltozott statikából eredő egyensúlyproblémák, hátfájás, izomfájdalmak, vizesedés, lábgörcs, zsibbadás, alvászavar. Segíti a test elfogadását, a mindennapok kihívásaiban a fókuszt a várandóságra helyezi, magabiztosabbá teszi a nőt abban is hogy könnyebben értelmezhetőbbé válnak a test jelzései A mozgás segít a megfelelő légzés elsajátításában, mely nemcsak a várandósság alatt kedvező hatású, hanem a vajúdás alatt is a fokozott oxigénfelvételt, ezáltal a lepényi keringés és a baba oxigénnel való jobb ellátottságát biztosíthatja. Fokozza az állóképességet és kitartást, mely a szülés hosszú óráiban fontos. Az esetleges sérülések és rázkódások miatt az extrém sportok kerülendők (pl. siklóernyőzés, falmászás, lovaglás). A túl nagy intenzitással végzett mozgás a fejlődő magzatra lehet kedvezőtlen hatású, különösen azoknál, akik a terhesség előtt nem mozogtak rendszeresen. A különböző típusú testmozgások előtt  érdemes a gondozást végző orvos tanácsát kikérni. 

Kismamatorna

Szülésre felkészítő elméleti tanfolyamok leggyakoribb kiegészítője. Gyógytornászok által, speciálisan a kismama igényeinek megfelelő, terhességgel összeegyeztethető gyakorlatokat tartalmaz, melyeket sok esetben kiegészítenek intimtornával és relaxációval. A komplex mozgásprogram hangsúlyt helyez a helyes testtartásra, a légzés és keringés támogatására. A kórházi szülésfelkészítőkhöz kapcsolódó kismamatornák a legtöbb helyen ingyenesen vehetők igénybe.

Intimtorna

A láthatatlan medencealapi izmok ismerete, fejlesztése, fitten tartása legtöbbször a várandósság időszakában kerül a figyelem középpontjába. Sokan a gátvédelemre való készülés kapcsán ismerkednek meg ezzel a módszerrel, amely azonban többet jelent egy eseményre (szülés kitolási szakára) való készüléssel. Az „intim” izmok egészséges működésének az alhasi szervek alátámasztásában, a vizeletszabályozásban és a szexuális életben is döntő szerepük van. Az intimtornát alapvetően vagy gyógytornászoktól, vagy intimtorna trénerektől tanulhatnak a kismamák. Ez utóbbi ismert változata a Kriston Andrea által kifejlesztett KIT (Kriston Intim Torna®). A tréninget legkésőbb a szülés várható ideje előtt 10 héttel érdemes elkezdeni, hogy az izmok megfelelően rugalmassá váljanak a szülésre. Az izmok tudatos összehúzásán kívül megtanulható a lazítás képessége is, mely a baba megszületésekor létfontosságú. A KIT a szülést követően a meggyengült gátizom megerősítésére és regenerálására is alkalmas. A módszert egy tízórás tanfolyam keretében oktatják, utána önállóan kell gyakorolni. Az egészséges, jól működő medencealap növeli a női önbizalmat, az identitás és a jó közérzetet egész életen át.

Úszás, aquafitness, Aquanatal®

A víz ideális közeg a várandós anyák számára.Minimális a gravitáció, így a mozgás nem terheli az ízületeket és a gerincet. A víz nyomása természetes gátat szab az erőteljes, hírtelen mozdulatoknak, így sérülések sem fordulnak elő. Felhajtóereje miatt az erek és az izmok megterhelés nélkül tudnak mozogni. A szervezeten belüli vízháztartást jól szabályozza az úszás és más vizi-foglalkozás. Fokozódik a vizelet-kiválasztás, kevesebb a vízvisszatartás (ödéma), az ujjak és bokák duzzanata csökken. A rendszeres aquafitness erősíti az immunrendszert és jó közérzetet biztosít. A magzatra is jótékony hatású a vízben eltöltött idő: a hasfal ellazul, a baba mozgástere megnövekszik, oxygenizációja javul.

Az Aquanatal® olyan szülésre felkészítő módszer, amely speciális légzéstechnikával, az orientális tánc elemeivel, vizualizációval, aerobikkal, lazítással, meditációval és jógával ötvözi a vizifittnesszt. Ezt a módszert egy kubai-amerikai bába fejlesztette ki kifejezetten kismamák számára. A felkészítés több síkon zajlik. Testi síkon a szülés közben hangsúlyosan szerepet kapó izmok, izomcsoportok, izületek tudatosítása, átmozgatása, rugalmasítása a cél. Ehhez kapcsolódik a légzés, mely a testet a tudatossággal köti össze. Lelki síkon a vizualizált képek segítik az anya és babája egymásra hangolódását. A víz lehetőséget biztosít az ellazulás, elengedés átélésére. Ez a vajúdás alatt, a méhösszehúzódások szüneteiben hatékonyabb pihenést eredményez, a szülés kitolási szakaszában pedig a magzat elengedését segíti. A vízben végzett testmozgások esetén is szükséges a várandósságot gondozó orvos javaslata. Nem ajánlott a vízben végzett testmozgás azoknak a kismamáknak, akiknek a méhszája nyitva van (fertőzésveszély), illetve idő előtti méhösszehúzódásokat tapasztalnak. A vízben végzett gyakorlatokhoz az ideális vízhőfok: 27-32 Celsius-fok. Gyakorlatozás után figyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra!

Kismamajóga

A többezer éves hagyományokra visszatekintő jóga kismamák számára kifejlesztett változata a várandósság alatti mozgásformák egyik választható formája. Testgyakorlatokat, légzőgyakorlatokat és relaxációs módszereket ötvöz, melyek kiegészülnek a természetes szülést segítő vajúdási és gátvédő technikákkal. A jóga csendesíti az elmét, segíti a pozitív gondolkodást, a ráhangolódást, az elengedést és megnyílást, a szülési hormonok természetes működését. Erősíti a saját képességekbe vetett hitet s így – összességében – a szülés alatti megfelelő tudatállapot létrehozásával esélyt teremt a beavatkozás-mentes, természetes szüléshez-születéshez. 

Kismama-hastánc

Az orientális tánc az ókori világban a termékenységi szertartások része volt. Szüléskor az asszonyok körbevették a vajúdó nőt és lágy, hullámzó has és csípőmozdulatokkal mutatták a vajúdást megkönnyítő mozdulatokat a szülőnőnek. A várandósság alatti testképnek (gömbölyödő has, teltebb mellek és csípő) és a lélekben zajló változásoknak elfogadásához nyújt segítséget az együttmozgás és a zenehallgatás. A kismama-hastánc felfogható a kismamatorna egy speciális formájának, melyben a mozgás már eddig felsorolt jótékony hatásai mellett a tánc hatására termelődő endorfin (boldogsághormon) is segíti a női test-lélek-szellem harmóniájának kialakulását. A hasizmok, belső női izmok edzettsége és tudatos használata, a nőiességet elfogadó öntudat megerősödése, a testi energiák könnyebb aktiválása nemcsak a vajúdás és szülés közben lesznek hasznosak, hanem a szülés utáni időszak gyorsabb regenerálódásában is.  

Spinning babies® Várandóskurzus

A Spinning Babies® Várandóskurzus egy olyan  alkalom, mely során a hatékony gyakorlatok a saját fiziológiai egyensúlya felé segítik az anyát, ezáltal legtöbb esetben enyhítik vagy megszüntetik a várandósság alatti kellemetlen tüneteket: lábvizesedés, isiász, alhasi húzódó érzetek, szeméremcsonti nyilallások, derékfájdalom, stb.. Emellett azt is megalapozzuk, hogy a baba könnyen felvehesse a számára legoptimálisabb pozíciót a születéséhez, és a maga idejében, maga tempójában természetesen érkezhessen. 

A gyakorlatok otthon heti 1-3 alkalommal kb. negyed óra alatt elvégezhetőek. A mindennapi rutinokhoz praktikus tippeket kapnak a résztvevők. Emellett a szülés fázisaihoz, és a baba pozícionálásához is különféle alternatívákat sajátíthatnak el, hogy a haladáshoz illeszkedve azt a medencerészt nyissa a gyakorlat, ami a leginkább megkönnyíti a baba útját. A női medence egy rugalmas, tökéletesen tervezett anatómiai forma, mely testhelyzettől és lágyszöveti tónusosságtól függően nagymértékben nyílni képes a gyermek kifelé forgása előtt. Az édesanya dolga nyílni, a babáé forogni, innen a Spinning Babies® (spinning = forgás) elnevezés, mely Gail Tully, amerikai szülésznő munkásságához kötődik.

A weboldal a jobb felhasználó élmény érdekében cookie-kat használ.  Bővebben….