Nagymama csoport

Amikor az unoka érkezik, a leendő nagyszülőkben megmozdulnak a régi emlékek, felidéződnek az akkori örömek és nehézségek. 

A  családi rendszer megmozdul, a baba helyet kíván magának, és a család tagjai kezdik kóstolgatni az új szerepeiket. 

A nagyszülővé válás az élet csodás ajándéka. Szülővé vált gyermekünk sokkal közelebb kerül hozzánk, talán mi is hozzájuk. Kinyílik egy kapu, melyen keresztül szükség lehet ránk, beléphetünk a kis család életterébe. Ez egy lehetőség, amivel nem könnyű bánni. Beszélgetésünkben egyszerre szeretnénk szólni a frissen szülővé vált fiatalokhoz és a nagyszülővé lett generációhoz. Nem könnyű a feladat, mármint beszélni arról, amiben még nem is vagyunk benne.

Nagyszülőként – azt gondolom -, én mindent tudok, majd segítek. Ez a gyerek azonban nem az én gyerekem, ha sír, nem biztos, hogy én jobban tudom, mi baja, hiszen nem én vagyok az anyja. Ilyen és ehhez hasonló dilemmák tehetik próbára az örömmel segíteni akaró és tudó nagymamákat. Eleinte talán saját gyermekünk kiszolgálása jelenthet hidat ebben a zajló folyóban. Mi az, ami változott a felfogásban, gondolkodásban, szokásokban?

Minden generáció kitermeli a szakmai, emberi változásokat, ami lehet, hogy visszalépés a múltba, a hagyományok felé.

Ha kérik a segítséget, akkor könnyebb dolgunk van, akkor sem biztos a saját bevált recept. 

A nagyszülőség hosszú távú lehetőség, nem kell vele túlságosan igyekezni, ebbe is bele kell tanulni. Érzékenységek, sértődések, családi határok, saját élettér mindkét oldalon.

Ha a gyermekvárás idején beszélünk a gondozás, szoptatás és egyéb szokások változásáról, akkor ez a nagymamák bevonásával azt eredményezheti, hogy a világ változik, amivel érdemes lépést tartani és nem Ő a visszautasított.

Csoportunkba a leendő vagy már gyakorló nagyszülőket várunk. Itt meghallgathatják, hogy hogyan segíthetik a fiatalokat az új  élethelyzetükben: a szülőségben. Megtudhatják, hogy a mai világban milyen babavárási-, szülési szokások elérhetőek, milyen lehetőségeik vannak a fiataloknak a baba ápolásában, gondozásában, táplálásában.

Ezek az ismeretek hozzásegíthetik a leendő nagyszülőket abban, hogy jobban megértsék a fiatalokat, jobban tudják őket kísérni a szülővé válás útján.

Ha a gyermekvárás idején beszélünk a gondozás, szoptatás és egyéb szokások változásáról, akkor ez a nagymamák bevonásával azt eredményezheti, hogy a világ változik, amivel érdemes lépést tartani és nem Ő a visszautasított.

A weboldal a jobb felhasználó élmény érdekében cookie-kat használ.  Bővebben….