Ki a szülésznő, bába, dúla?

Sokszor keverednek a fogalmak és fel is teszik a kérdést: ki az egyik, ki a másik. Miben segít az egyik és miben a másik? A szülésznő egészségügyi végzettségű szakember, akinek feladata a várandósság, szülés és gyermekágyas időszak kísérése, segítése. A bába ugyanolyan végzettséggel rendelkezik (és ugyanazokban az oktatási intézményekben képződik), mint a szülésznők. A bába egy archaikus elnevezése a szülést segítő szakembernek. Manapság az otthonszülésben dolgozó szülésznők szívesen hívják magukat bábáknak, ezzel jelezve, hogy munkájuk helye és szemlélete a régi korok szülésznőinek munkájához hasonló csak a mai kor színvonalának megfelelően, a tudomány támogatásával és megfelelő eszközökkel, felszereltséggel. A szülésznők az egészséges várandósság esetén a várandósgondozást, szüléskísérést, gyermekágyas ellátását önállóan is megtehetik, magas kockázatú esetekben szakorvossal közösen végzik az ellátást. A dúlák ugyanennek az időszaknak a kísérői. Ez nem egészségügyi végzettség, kifejezetten a kismamák, az édesapák, majd megszületés után a teljes család igényeinek megfelelően az információval való ellátást, a fizikai komfortérzetet és a lelki kísérést biztosítják a hozzájuk fordulóknak. Egészségügyi ellátást, vizsgálatokat nem végeznek, szakmai döntéseket nem hoznak

Sajnos még vannak olyan szülészeti intézmények, ahol nem ismerték fel a folyamatos társas jelenlét szerepét a szülés alatt, ezért nem engednek be dúlákat a szülőszobára vagy választás elé állítják a családokat: vagy a nő párja vagy a dúla. Az elmúlt évben indult egészségügyben történt változások a szülésznő választásra is kihatottak. Az, ami az elmúlt 20-25 év egyik vívmánya volt, nevezetesen, hogy lehetőség volt a szülésznővel való közös készülődésre, együttszülésre, most egyszerre megszűnni látszik. Sok évvel ezelőtt a szülésre készülő édesanyák felől érkezett az igény: szeretnék a várandósság alatt megismerni azt a személyt, aki életük legmeghatározóbb időszakában velük lesz és a babájukat világra segíti. 2021-től ez csak a magánintézményekben tud hivatalosan megvalósulni. Ezt a magas árat azonban csak kevés család tudja megengedni magának.

Nézzük mit várhat egy szülésre készülő édesanya a választott szülésznőtől 

  • A várandósságot, szülést és gyermekágyas időszakot az élet természetes részének, egészséges folyamatnak tekinti. 
  • A találkozások alatt információt ad a várandósságról, szülésről, újszülöttről, szoptatásról, korszerű ismereteket az egészséges életmódról, fizikai aktivitásról, táplálkozásról valamint korrekt információt a szűrővizsgálatokról, eljárásokról és az esetleges kezelésekről. 
  • Segít egy szülési terv elkészítésében: ez lehet írásos formában is, de szóbeli is a beszélgetések alkalmával. Együttműködésük alatt megismerik egymást, optimális esetben egy bizalmi kapcsolat alakul ki közöttük, mely a szülőszobán fog „kamatozni”. Ezt  személyre szabott figyelemmel és gondoskodással érik el. 
  • Vajúdás alatt odafigyelő, érzékeny, szükségletekre hangolt gondoskodást és érzékeny támogatást biztosít, mely a folyamatos jelenléttel valósítható meg. Nem az a fontos, hogy ki nyújtja pl. a természetes fájdalomcsillapítási lehetőségek közül a borogatást vagy a masszírozást –dúla vagy szülésznő – a lényeg, hogy a szülő kismama és babája álljon a figyelem középpontjában. 
  • A szülésznő – végzettségéből adódóan – észleli a szülés haladását, vizsgálja a vajúdó kismamát, meghallgatja a magzat szívműködését, védi az anya gátját a baba megszületésekor. Megszületés után segíti az anya-baba páros egymásra találását, az „aranyórában”, az első szoptatást és természetesen az édesapát is a családdá válásban. Bár a szülések nagy része természetesnek indul, a szülésznőknek fel kell ismerniük, ha a folyamat eltér ettől. Ilyenkor orvosi segítséget kérnek  – otthon szülésnél eldöntik, hogy szükséges-e az intézménybe kerülés – és képesek arra, hogy elkezdjék a szükséges ellátást a szülészorvos vagy újszülött gyógyász megérkezéséig. 

Az elmúlt évek statisztikái szerint a szülések több, mint 40%-a császármetszéssel történik. Amikor vajúdás közben kiderül, hogy a baba megszületése ilyen módon fog történni, a választott szülésznő továbbra is az anya mellett marad: előkészíti a műtéthez és a baba fogadását is. Amikor az orvos kiemeli a babát, ő veszi át. Intézményi lehetőségektől és szokásoktól függően – optimális esetben – már a műtőben segítheti az anya-baba páros első találkozását, melyet állapotuknak megfelelően tovább segíthet a műtőből való kikerülés után a gyermekágyas osztályon. Így –bár némi halasztással – de megvalósulhat a bőrkontaktus és első szoptatás a császármetszéses édesanyák esetében is. Mivel az anyának több órát kell a műtét után feküdnie, ezért nagyon fontos, hogy legyen egy hozzáértő személy velük, mert csak így szabad a kisbabát az édesanyjánál hagyni. 

Azt, hogy melyik intézményben ki vagy kik mehetnek be a szüléshez, császármetszés esetén a műtőbe, hova kerül az édesanya  a műtét után (normál gyermekágyas részlegre vagy intenzív osztályra), ki lehet vele ebben az időszakban, mi az újszülött ellátás és elhelyezés rutinja, érdemes az intézmények szülésre felkészítő tanfolyamain megérdeklődni.

A weboldal a jobb felhasználó élmény érdekében cookie-kat használ.  Bővebben….