Császármetszés okai

Egy USA-ban készült tanulmány szerint az amerikai nők nagy része császármetszéssel szeretné világra hozni gyermekét. Az okok között számtalan, nem orvosi indikációt is találhatunk: vagy túl kicsik (alacsonyak és/vagy soványak) vagy túl nagyok (magasak és/vagy túlsúlyosak), túl korai a várandósság, túl késői, túl öregek, túlságosan félősek, túl fáradtak „terhesnek” lenni, túl fáradtak a szülést „megcsinálni”, ha ikrekkel várandósak, ha a gyerekük medencevégű fekvésben van, ha már volt előző császármetszésük, ez „jár” nekik, ha jön a Karácsony, a Hálaadás ünnepe, az Újév, ha az orvosuknak kétségeik vannak a szülés természetes lefolyását illetően és félnek a pertől. Túl elfoglaltak vagy csak éppen az a meggyőződésük, hogy a császármetszés minden esetben biztonságosabb a hüvelyi szülésnél. Az okok és magyarázatok egyre növekednek. Magyarországon 1985-ben 10 % volt az országos császármetszési arány, ez 2020-ra 42%-ra növekedett. Nézzük át, melyek lehetnek azok az okok, melyek a császármetszés elvégzéséhez vezetnek.

A műtét indikációt több szempontból osztályozzák: 

  • A vitális javallat azt jelenti, hogy a műtét elvégzésével életmentő beavatkozást végeznek az anya és/vagy magzat érdekében. Ilyen anyai betegségek lehetnek például: szívelégtelenség, tüdőoedema, súlyos vérzéses állapotok. A magzati javallatok között a magzati asphyxia (oxygénhiányos állapot), előesett köldökzsinór, elhanyagolt harántfekvés és magzati fertőzés szerepelhet. Vannak olyan esetek, amikor az anyai és magzati javallatok együttesen állnak fenn: eclampsia (anyai görcs állapot), méhrepedés, hegszétválás, elölfekvő- (méhszáj területén lévő) lepény vagy a méhlepény idő előtti (magzat megszületése előtti) leválása. Ezek a javallatok a gyakorlatban szerencsére alacsony számban állnak fent.
  • Prophylactikus (megelőző) javallatnak nevezzük, amikor az anyai és/vagy magzati veszélyállapot kialakulásának az esélye áll fenn. Az ebből származható szövődmények elhárítására vagy megelőzésének céljából végzik a műtétet. Itt szintén szerepelnek anyai javallatok, bizonyos anyai betegségek, előzetes császármetszés vagy a méhen végzett más előzetes műtét, a szülőcsatorna bizonyos rendellenességei és az idős(!) először szülés ténye (35 éves kor felett). Magzati javallatok között a fenyegető asphyxia, oxygénhiányos állapot, a lepény elégtelen működése, bizonyos magzati betegségek és a hosszabb ideje fennálló meddőség után fogant terhesség. A prophylaktikus javallatoknál is vannak olyanok, amelyek az anyai és magzati együttes indikációkat foglalják magukba, úgymint: terhelő szülészeti kórelőzmény, fájásgyengeség, elhúzódó szülés, relatív téraránytalanság, a magzat fekvési-, tartási- ,forgási rendellenességei és a többes terhesség.

A császármetszés  javallata lehet abszolút és relatív:

  • Abszolút javallat esetén a hüvelyi szülésre nincs lehetőség, császármetszés nélkül a magzat nem születik meg. Ilyen például, ha a szülőcsatornát egy térfoglaló daganat tölti ki vagy a már fent említett – vitális javallati körbe is tartozó – a méhszáj területén tapadó lepény esetei.
  • Relatív javallat közé azok az esetek tartoznak, ahol ugyan a szülés megtörténik hüvelyi úton, de az  anya és/vagy magzat egészségkárosodásával vagy elvesztésével járhat.

A császármetszésről szóló szakmai protokoll külön részben foglalkozik a tervezett császármetszéssel.  Ez azt jelenti, hogy a műtétet egy előre eltervezett időpontban, a szülés megindulása előtt végzik el. A leggyakoribb indikációk a medencevégű fekvésben elhelyezkedő magzat, a többes terhesség, a koraszülés egyes esetei, a méhen belüli fejlődésben lemaradt magzatok (intrauterin retardáció), a placenta praevia (méhszájon fekvő lepény), téraránytalanság a magzati koponya és az anyai medence mérete között, egyes anyai fertőzések esete, melyben a fertőzés átvitele az újszülöttre csökkenthető a császármetszéssel (HIV fertőzés, genitális Herpes simplex fertőzés).

Az anyai kérésre történő császármetszésről a következőket érdemes tudni. A császármetszés egy műtéti beavatkozás, melynek elvégzésére orvosi indikáció szükséges. Minden műtét esetén számolni kell az esetleges szövődményekkel, amelyek császármetszés esetén az anyát és a magzatot egyaránt érintik. Az anyai kérés önmagában nem lehet indoka a műtét elvégzésének, ilyen esetekben fel kell tárni a kérés okát. Amennyiben az a félelem a hüvelyi szüléstől, biztosítani kell a segítségnyújtást (pl: pszichológus, perinatális szaktanácsadó) és támogatást a kismamának. A személyre szóló, együttérző várandósgondozás és szülésvezetés egyértelműen csökkenti a császármetszés eseteit, szemben a kizárólag technikai lépéseket magába foglaló egészségügyi ellátással.

A weboldal a jobb felhasználó élmény érdekében cookie-kat használ.  Bővebben….