Mit kell tudni a streptococcus szűrésről (GBS szürés)

Mit kell tudni a  streptococcus szűrésről

Mi is az a streptococcus?

Egy olyan baktérium, amelynek mindenféle, az ABC betűivel jelölt változata van. Várandósságkor a B típusú streptococcust keresik a hüvelyváladékban. Ennek a törzsnek a  „művészneve” a Streptococcus agalactiae .

 

Hogy lehet, hogy nem okoz tünetet a jelenléte?

A hüvelyünk nem steril. Mindenféle kórokozók jelen lehetnek, de a tejsavas közeg ezeknek elszaporodását megakadályozza. Tehát jelen vannak ugyan, de nem szaporodhatnak úgy el, hogy fertőzést okozzanak.

 

Miért kell szűrni?

Amikor megreped a burok a szülés indultával, akkor nyitva lesz a kapu a hüvely felől érkező fertőzésekkel szemben. Nem védi már a magzatot a burok.

A magzat steril környezetben él a pocakban, ha elindul a kitoláskor kifelé, akkor a hüvelyen átjőve fertőzés érheti. A kórokozók közül ez a baktérium, ami a babákat súlyosan megbetegítheti. Gyakran súlyos, végzetes fertőzések érhetik ilyenkor a babákat.

 

Hogyan kell kikezelni, ha valaki streptococcus B pozitív? (GBS pozitív)

Nem kell kezelni, hiszen az anyának semmilyen megbetegedést nem okoz. Jelen van, de nem betegíti meg.

 

Hogyan előzzük meg a babák fertőződését a szüléskor?

Amikor egy anya elindult szüléssel megérkezik a kórházba, akkor a tenyésztés antibiogramjának megfelelően antibiotikumot kap. Vénásan, a legtöbbször penicilint, erithromycint vagy clindamycint. Ezt a kórház protokollja dönti el,  az anya esetleges gyógyszerallergiája és az, hogy a baktérium milyen szerre érzékeny. Ez a méhlepényen átjutva a babát teszi védetté, hogy amikor a hüvelyen átjut, és találkozik a kórokozóval, akkor védetté váljon. Ezt az antibiotikum adagolást 4-6 óránként kell ismételni a vajúdás során a baba megszületéséig.

 

Mi történik, ha olyan gyorsan születik egy baba, hogy nincsen idő az antibiotikum-védelemre?

Az erre való megoldást a kórház protokollja mondja meg. Ezt az újszülött osztályon dolgozó orvosok (neonatológusok) és a szülészek együttesen dolgozzák ki. Általában az újszülött szájából, orrából és füléből, tehát a nyitott testüregeiből kicsi, steril vattáspálcával mintát vesznek, hogy megtalálható-e bennük a kórokozó a tenyésztéskor. Ha igen, akkor az újszülött kapja az antibiotikumot az esetleges fertőzés megelőzésére.

 

Ha az előző babánál streptococcus pozitív volt az anya, a másodiknál nem volt kimutatható a kórokozó jelenléte?

Akkor a második várandósságánál is streptococcus pozitívnak kell őt tekinteni, és a rá vonatkozó protokoll szerint neki is kell az antibiotikus védelem.

This entry was posted in Tanácsok and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

= 3 + 5