Kérdések & Válaszok

Itt lehet kérdezni, válaszolok!

rita.novaky@szuleszno.hu

47 Responses to Kérdések & Válaszok

 1. Nováky Rita says:

  Kedves Ágnes,
  jó nehezet kérdeztél, de igyekszem gyorsan válaszolni. Az is lehet, hogy mire elolvasod, addigra megszületett a kisbabád.
  A várandósság korát általában a korai ultrahangok alapján szokták megállapítani, ami annyit jelent, hogy a 6. vagy a 12. heti ultrahangok adatait veszik ilyenkor alapul. Ekkor még a baba méreteit nem befolyásolják a családra jellemző méretek, illetve az anya étkezési szokásai. (Ezt azért mondom, mert az az anya, aki a várandóssága alatt sok szénhidrátot fogyaszt, annak általában nagyobb babája születik)
  Reméljük, hogy a terminusodat a korai ultrahang alapján fogják pontosítani. Érdemes az orvosoddal beszélni, akinél szülni fogsz, vagy ha nincsen orvosod, akkor a kórház szülőszobájának vezetőjével, hogy állapítsa meg a szülésed várható időpontját. Azt is érdemes megkérdezni, hogy meddig viselhető a terminus után a terhesség. És ha addig nem indul meg, akkor az esetleges indítás előtt megpróbálhatod a bábakoktélt. Én magam csak ilyen esetben szoktam ajánlani, amikor már csak a szülés megindítása követezik, hátha megindul tőle a szülés.
  De: nem mindig indítja meg a szülést. Nem mindenki reagál rá összehúzódásokkal. Van, akinél egy bővebb tisztulás után marad minden a régiben.
  Érdemes arra is ránézni ilyen esetben, hogy mi tartja bent a kisbabát a pocakban. Néha az anya annyira szereti ezt az pocakos időszakot, hogy nehezen válik meg tőle. Néha a kismamának vannak aggódásai az anyai léttől, félelmei a szüléstől, amik nehezíthetik az indulást. Néha meg egyáltalán nem tudjuk, mi miatt nem a kiírt időben születik meg a kisbaba. Végülis is ez egy statisztikai szám, hogy 280 nap a terhesség.
  Remélem, segítettem.
  Szép szülést kívánok: Nováky Rita szülésznő, perinatális szaktanácsadó

 2. Ágnes says:

  Üdvözlöm!
  Egy olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy jelenleg 39+3 hetes várandós vagyok!Az egyik orvos azt mondta méreteink alapján 2015.07.15. a kiírt dátum, a másik orvos szerint 2015.07.21. ő az utolsó menses első napjához ragaszkodik.Már riogatnak azzal hogy túl nagy a baba (37. héten 101,6mm BPD-t mértek!) Jósló fájásaim már lassan 4. hete vannak!
  Bába koktélról érdeklődnék hogy így érdemes-e megpróbálni vagy mindenképpen várjam ki a 21-ét és csak utánna?
  Köszönettel: Ágnes

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

= 4 + 5