Független bábaság az Egyesült Királyságban

2008 júniusában a Szülésznők Nemzetközi Szövetségének (ICM) glasgow-i találkozóján találkoztam a küldöttségük néhány tagjával és az ebédnél való sorban álláskor elkezdtünk beszélgetni és megkértek, hogy írnék-e valamit az újságjuk számára.

Nos, Valerie Gommon vagyok, regisztrált szülésznő Angliában. Az Egyesült Királyságban minden szülésznő vagy egy három éves ún. “közvetlen belépést” (Direct Entry) vállal a képzéskor a szakmába (azon tanulók, akik nem végeztek ápolóként) vagy már regisztrált ápolóként lehetséges, hogy egy 18 hónapos képzést végezzenek el, habár ez a rövidített kurzus nem érhető el könnyedén, valamint úgy tűnik az ún. Direct Entry az előnyben részesített út. Ez az, amit én is csináltam. 1996-ban kezdtem el a képzést négy gyerek mellett. A legtöbb kurzus mint első képzési szint (kb. mint nálunk, hogy első szakma) létezik és a képzés során a tanulók némi anyagi támogatásban részesülnek, ugyanakkor sokuk adóssággal fejezi be a képzést. A képesített szülésznőket az Ápolói és Szülésznői Tanács (NMC) jegyzi be a nyilvántartásba. www.nmc-uk.org.

A szülésznők nagy többsége az NHS (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) keretein belül van foglalkoztatva és főleg kórházi alapú illetőleg közösségi alapú szülésznőkre oszthatók, ugyanakkor van a szülésznőségnek egy olyan területe, amikor a szülésznő végigköveti a nőt az egész várandósság alatt. Továbbá van egy nagyon kis számú (körülbelül 120) “magánvállalkozó” vagy független szülésznő, akiket klienseik közvetlenül fizetnek. Számu(n)k gyorsan növekszik, az elmúlt évtizedben körülbelül kétszeresére nőtt.

Az NHS az Egyesült Királyságban nincs jó helyzetben. Nemzeti szinten van szülésznőhiány, különösen Londonban. Magas az elöregedő munkaerő száma, habár néhány területen a szülésznők még mostanság is bőséggel állnak rendelkezésre, az NHS-nek nincs több pénze több szülésznőt foglalkoztatni. Néha az újonnan végzett szülésznők is nehezen találnak maguknak munkáltatót. Nagyszámú azon végzett szülésznők száma, akik nem praktizálnak.

Nehéz döntést hoztam meg, amikor 2004-ben elhagytam az NHS-t és független praxisban kezdtem dolgozni, mivel lehetetlennek találtam folyamatos gondozást adni a klienseknek (mármint ezért hagyta ott). Stresszesnek és kiégettnek éreztem magam és elégedetlennek a gondozás színvonalát illetően, amit adni tudtam nekik. Meg kell mondjam, olyan döntés volt, amit nem bántam meg: imádok “kiscsoportban” dolgozni. (Ezt a caseload-ot egyszerűen nem lehet normálisan elmondani röviden magyarul. Kb. annyit tesz a fenti mondat, hogy szeret úgy dolgozni, hogy kevés páciense van, akikre rendesen figyel és foglalkozik velük, ellenben mint az NHS-nél, ahol nem tudta személyre szabottan kivitelezni a gondozást. Na, szóval valami ilyesmi.) Megközelítően 15 nővel foglalkozom évente, és ugyan ez a szám alacsony, figyelembe kell venni, hogy tekintélyes távolságot utazok be klienseimhez (néha több mint egy órát) és úgy érzem, ez elfogadható  szám a gondozott nők számát illetően. Mint független bába, teljes szolgáltatást ajánlok klienseimnek az előjegyzéstől (mármint úgy érti, hogy a “foglalástól” kezdve, vagyis amikor szól neki egy nő, hogy őt választja bábának) a szülést követő egy hónapig. Egyedül dolgozom, de segítségül vannak más független bábák a szabadság idejére, vagy ha szükséges akár a szülésnél is. Bár van néhány független bába, aki csoportos praxisba szerveződik. Weboldalam: www.3shiresmidwife.co.uk.

A független bábaságot az Egyesült Királyságban gyakran kissé “ellenzékinek” tekintik. Gyakorta kapunk olyan eseteket, amelyek “kiestek a dobozból” (mármint az NHS dobozából vagy olyan páciensek, akiknek speckó elvárásai, igényei vannak, amit máshol nem teljesítenek), például hüvelyi szülés előzetes császármetszést követően, fartartás vagy ikerszülés. Sokunk készséggel támogatja a nőt döntésében, amikor nyomás nehezedik rá, hogy elfogadja a medikalizált szülést az NHS-nél.

Mint a Független Szülésznők Szervezetének tagjai (IMA) (www.independentmidwives.org.uk) vállaljuk gondozásunk megvizsgálását, a szülési kimenetelek számos területen jók. (nem tudom, mit akar itt pontosan) A mostani statisztikákat hamarosan közzétesszük, a 2003-2004-es években az otthonszülési rátánk 68%, a szülésindítási arányunk 5.9% és a spontán szülések aránya 82% volt. Ez különösen jónak vehető, tekintve, hogy a mintánkban nagyobbak a kockázati tényezők, mint egy átlagosban (pl.: előzetes császármetszés, fartartás vagy ikerszülés miatt). Ezek a kimutatások a honlapon közzé vannak téve. http://www.independentmidwives.org.uk/files/ima_statistics_2003-2004.pdf

Jelenleg az IMA belekezdett egy nagyobb kampányba. (www.saveindependentmidwifery.org) a jövőnk érdekében, minthogy jelenleg az ún. Professional Indemnity Insurance (kb. szakmai kártérítési biztosítás, nálunk ez a szakmai felelősségbiztosítás azt hiszem) nélkül dolgozunk, és mivel képtelenek vagyunk ezt megvenni 2002 óta. A kormány úgy tervezi, hogy kötelezővé teszi ezt a biztosítást, annak ellenére, hogy nem tudjuk megvenni. Nagyon keményen dolgozunk, hogy előteremtsük a biztosításra a forrást és tárgyalunk a kormánnyal, hogy belássa, hogy kormányzati szinten kell intézkedni. Különféle kezdeményezést láttunk, beleértve egy ellátási modell végrehajtásának indítványozását, amelyet NHS közösségi szülésznői modellnek (NHSCMM) hívnak. Ez a modell az ellátás azt a fajtáját adja a nőknek, amelyet a független bábák, ellenben mindenki számára ingyenesen. Ez a terv azon a modellen alapszik, amelyhez az új-zélandi és kanadai független bábák munkája hasonló.

http://www.independentmidwives.org.uk/?node=725

Remélem, érdekesnek találják ezt a betekintést a brit szülésznői rendszerbe és bízom benne, hogy támogatni tudják az otthonszülést Magyarországon. Ha még több információt szeretnének, nyugodtan lépjenek kapcsolatba velem.

Valerie Gommon (bejegyzett szülésznő)

független bába – Egyesült Királyság

 

This entry was posted in Olvasósarok and tagged , , . Bookmark the permalink.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

= 4 + 2